Barwniki – czy są dla nas szkodliwe?

stevepb / Pixabay

Do jedzenia bardzo często dodaje się naturalne dodatki do żywności. Niestety możemy też znaleźć te, które wytwarzane są syntetycznie. Jednymi z najpopularniejszych są barwniki, które mają wpływać na kolor jedzenia i sprawiać, że wygląda ono bardziej apetycznie. Jakie jest działanie najpopularniejszych z nich?

Żółć pomarańczowa

Występuje w gumach do żucia, kosmetykach, zupach w proszku, musztardzie oraz marmoladzie. Czasem można ją znaleźć nawet w płatkach zbożowych. Nie powinni jej spożywać chorzy na astmę. Podejrzewa się ją o powodowanie nowotworu wątroby i ADHD u dzieci.

Azorubina

Zazwyczaj znajdziemy ją w napojach, lodach, ciastkach oraz budyniu. Astmatycy powinni jej unikać. Powoduje również nadpobudliwość, szczególnie u dzieci. Dlatego nie powinny one spożywać produktów z tym barwnikiem.

Amarant

Znajdziemy go w ciastach z proszku, płatkach zbożowych i podobnych produktach, napojach alkoholowych, galaretkach oraz kaszy. Dużo mówi się o tym, że powoduje choroby nowotworowe. Podobnie jak większość barwników, powinni unikać go ci, którzy cierpią na astmę.